Kurv 0

TIDSLINIE

Kay Portraet


1886

Kay Bojesen bliver født 15. august i København på Gentofte Amtssygehus.

Kay Bojesen er søn af forlagsdirektør Ernst Bojesen (udgiver af bl.a. "Blæksprutten") og kunstner Valborg Rønsholdt.

Kay er 3. barn af en søskendeflok på 4 - Oscar (kunstmaler), Aage (børnelæge), Kay og Thyra (gifter sig med en arkitekt).

1910 1

1910


Bliver færdigudlært som sølvsmed hos Georg Jensen i Bredgade i København, hvor han vinder stor anerkendelse. 

Kay Bojesen drager derefter til fagskolen for ædelt metal i tyske Schwabisch Gmund og herfra videre til Paris, hvor han arbejder i en periode som sølvsmed.

Kay Mor Sorthvid

1919

Kay Bojesen bliver gift med Erna Pethrine Drøge-Møller.

Historien fortæller, at Kay Bojesen med sin karakteristiske galgenhumor friede til hende i 1918 med ordene: "Jeg er begejstret for Deres krop, frøken Drøge-Mølle, Vil De gifte Dem med mig...?".

Samme år som de bliver gift kommer sønnen Otto til verden. 

Mand Koerer Sorthvid

1922

Foreningen Dansk Arbejde afholder en konkurrence om legetøj i København, hvor Kay Bojesen debuterer som legetøjsdesigner.

Han deltager med fire stykker legetøj - heriblandt legetøjstromlen i malet bøg (30 cm lang), et træskib, en ridende dragon og en vippe - og bliver præmieret.

Begrundelsen for at deltage i konkurrencen forklarer Kay Bojesen med: ”Det skyldes simpelthen det faktum, at jeg har en søn, der af slægt og venner begaves med alt det legetøj, som tænkes kan. Imidlertid med det bedrøvelige resultat, at han, som er en kraftig og håndfast lille fyr, sørgeligt hurtigt ser det gå i stykker mellem fingrene på sig”.

 

Kay Forretning1932

Kay Bojesen åbner kælderbutik og værksted i Bredgade 47, lige i nærheden af Amalienborg. Her udfolder han sig de næste 26 år med fru Erna i butikken og ham selv i baglokalet i færd med at udtænke nye ideer.

Kælderbutikken er et eldorado af legetøj, sølvtøj, træskåle og -tallerkener.  

1930 2

1930

Hesten så dagens lys første gang i begyndelse af 1930'erne.

Med strunk holding, kraftig man og tøjlerne klar inviterer hesten til at tage på fantasirejser i fuld galop. De bløde former og stive ben giver hesten det typiske muntre udtryk, Kay Bojesens trædyrsfamilie er kendt for.

1932 2

1932

Ranglen, den første klassiske legegenstad til barnet.

Dimensionerne gør ranglen nem at holde om for den lille hånd, mens kuglen i midten af ranglen kan fare frem og tilbage og snurre rundt til glæde for den lille. Ranglen er skabt i umalet træ, fordi Bojesen mente, at det giver friere spil til fantasien.

1934 1

1934

Gravhunden Pind kommer til verden udført i mahogni i 2 forskellige størrelser (15 cm og 32 cm). Gravhunden er blot en af Kay Bojesens mange hunde fra 1930'erne. 

Gravhunden er gen-introduceret i 2011og skabt i olieret valnøddetræ. 

1935 1

1935

Zebraen, udskåret i træ og håndmalet i sort-hvid er et af Bojesens første eksotiske dyr. 

1935 2

1935

Den lille finurlige terrier Tim, kommer til verden. Når børn kom forbi Kay Bojesens butik i Bredgade 47 i København, fik de ofte en lille gave med sig. Tit var de blevet de heldige hundeejere til netop hunden Tim.

1936 1

1936

Gyngehesten i bøg kommer til verden. Den bliver produceret i flere varianter med og uden håndtag og maling.

En gedign gyngehest, som bliver ved med at gynge generation efter generation. Gyngehesten lever i høj grad op til Kay Bojesens ideal om, at legetøj skal kunne tåle at blive brugt og blive leget med. 

Bil 500X379px

1937

Bilen blev skabt i 1937 af Kay Bojesen, der selv var en stor bilfan.

I efteråret 2017 blev Sedan igen sat i produktion, og er lavet i samme størrelse som den oprindelige automobil.

I foråret 2019 blev Limousinen, som Kay Bojesen og Ole Wanscher udviklede sammen, sat i produktion igen. 

1940 1

1940

Kong Christian X fylder 70 år og i den anledning laver Kay Bojesen sine egne livgardere som han stiller op foran butikken i Bredgade som en hyldest til kongen. 4 gallaklædte livgardere på over en meter møder Kong Christian X, da han rider forbi butikken.

Først i 1942 begynder Kay Bojesen at sætte gardere i produktion. Amaliensborgs gardere tæller en officer med sabel samt tre gardere, der holder en tromme, et flag og et gevær. 

Maage 500X379px

1945

Mågen er et unika blandt Kay Bojesens dyr, og blev oprindeligt kun fremstillet i 23 unikke eksemplarer til en udstilling i 1954.

I foråret 2017 er mågen igen sat i produktion, nu i tre forskellige størrelser som uro. Den den største måge, er den samme størrelse som den oprindelige.

1948 1

1948

I 1940'erne ser julemanden dagens lys inspireret af de succesfulde bemalede livgardere. Kay Bojesens børnebørn husker tydeligt, hvordan julemanden stod overalt i butikken og i privaten, som et varsel om den glade juletid.

Bojesen forærede gavmildt julemanden væk til børn og barnlige sjæle blandt kunderne.

I efteråret 2013 bliver julemanden gen-introduceret.

1950 1

1950

Kay Bojesen skabte sangfuglene i 1950'erne, men de blev aldrig sat i produktion.

I 2012 sættes sangfuglene i produktion skabt ud fra gamle foto fra Kay Bojesens familiealbum. Familien byder Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter, Ernst og Sunshine varmt velkommen i Bojesens forunderlige dyrefamilie.

1951 1

1951

1951 bliver året hvor den elskede abe ser dagens lys. Aben i teak og limba er et levende bevis på Kay Bojesens overbevisning om, at linierne i et produkt skal "smile".

Den smilende abe er vel nok den bedst kendte af alt Kay Bojesens legetøj.

Historien fortæller, at Kay Bojesen blev spurgt, om han ville designe en knagerække til en børnemøble-udstilling. Ideen bag aben var, at de lange arme skulle bringe knagen ned i børne-højde og de korte ben skulle give plads til at hænge huen og halstørklædet.

 

1952 1

1952

Den lille nysgerrige bjørn kommer til verden - i eg og ahorn.

Kay Bojesen bliver samme år udnævnt til Kongelig Hofleverandør for lang og regelmæssig samhandel med Hoffet.

1953 1

1953

Elefanten kommer til familien. Skabt i eg - stor og tyk med bevægelig snabel og ben. Elefanten findes også i en sjælden grå udgave med lyserøde ører.

1954 1

1954

Kay Bojesen designer flere forskellige slags fine fugle. Søpapegøjen med det bevægelige hoved ser dagens lys og er skabt i to størrelser - ca. 17 og 30 cm.

Søpapegøjen er bemalet elletræ og farvelagt af tidens store teatermaleren Svend Johansen, der var berømt for sin naiviske streg og som også har farvelagt flere af Kay Bojesens malede dyr.

Søpapegøjen er siden blevet en af hans mest efterspurgte "glemte" design. I foråret 2013 bliver søpapegøjen gen-introduceret.

1955 1

1955

Flodhesten kommer til verden med sine bevægelige kæber i olieret egetræ. Der findes også få eksemplarer i en malet version. Flodhesten er måske Kay Bojesens mest kantede dyr, der venligt åbner gabet. Kay Bojesen selv brugte den til at holder styr på blyanten på skrivebordet.

Flodhesten bliver gen-introduceret i 2011 i en reduceret størrelse.

1957 1

1957

Et år før Kay Bojesen dør, laver han et af sine alleresidste trædyr - Kaninen. Den er udført i egetræ og kan bevæge både arme og ben og har med sine strittende øre et nysgerrigt og vågent udtryk. 

Kaninen bliver gen-introduceret i 2011.

Postbud 500X379px

1967

Kay Bojesen er kendt for sit cirkus af charmerende trædyr, men den humørfyldte designer holdt også meget af sine medmennesker, som han ofte portrætterede i forskellige erhverv – fra bager til præst. Med afsæt i de strunke gardere skabte Kay Bojesen i 1950’erne det pligtopfyldende postbud, der sætter en ære i at dele posten ud i regn og slud. Efter Kay Bojesens død i 1958, satte familien postbuddet i produktion. 

I efteråret 2017 genopstod postbuddet igen, nu under navnet Einar. 

1968 2

Kay Bojesen dør 72 år gammel (28. august 1958). Hans enke Erna Bojesen fortsætter virksomheden til sin død i 1986.

Familien driver butikken videre i nogle få år. I 1991 bliver rettighederne til legetøjsdyrene, garderne af træ samt spisebestikket af stål "Grand Prix" solgt til Erik Rosendahl. I 2011 bliver rettighederne til spisebestikket "Grand Prix" overdraget til Kay Bojesens barnebarn Sus Bojesen.

Kay Bojesen, Kongelig hofleverandør, træfigurer, med tekst, garder, gardere, fanebærer, trommeslager, menig med gevær
Det får du altid:

Webshoppen

- Fri fragt
-30 dages gratis retur
-Hurtig levering 2-3 dage

Søg en butik nær dig

Find forhandler

Mere end 250 butikker i Danmark forhandler vores produkter. Find en i nærheden af dig.

VI BRUGER COOKIES X